2nd Makam Bosnia Workshop 2, 3, 4 August 2019

» Posted in Uncategorized, Workshops | 0 comments

2nd Makam Bosnia Workshop 2, 3, 4 August 2019

2 – 4 August 2019

3day/5hrs a day classes: 10:00 – 16:00

We are excited to announce 2nd Annual Makam Bosnia Workshop in Sarajevo, Bosnia. This year the workshop will offer two classes that will focus on practical use of music theory, intonation, and modal repertoire analysis and interpretation taught by world-renowned master teachers.

Address: Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo

Jelića 1
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Class Fee: 80 Euro

Makam Bosnia

CLASSES OFFERED:

Ottoman singing – Ahmet Erdoğdular
Ney – Ömer Erdoğdular

Omer Erdoğdular will teach a class with a focus on makam, repertoire, improvisation, and ornamentation techniques primarily for ney, although all instruments are welcome. Coming from a long lineage of music teachers, Ömer Erdoğdular provides in his lessons an opportunity for students to learn the aesthetically unique aspects and styles of Turkish classical music and recognize ney’s distinctive place in this musical tradition.

Ahmet Erdoğdular is a leading vocal soloist noted for his role in preserving the classical singing style of the Turkish musical tradition. His class will focus on singing skills, improvisational techniques and performance of various forms of Turkish sufi music. Ahmet Erdoğdular will give attention to repertoire, rhythms, and ear training, enabling even those new to modal music to understand its concepts and engage in creative pursuit. Improvisation, the pinnacle of modal music performer, will be encouraged from the start. Instrumentalists are also welcome.

 WORKSHOP: “MAKAM BOSNIA“ U SARAJEVU POD VODSTVOM EMINENTNIH TURSKIH PREDAVACA!

Zadovoljstvo nam je najaviti “Makam Bosnia” u Sarajevu, koja če se održati 2. 3. i 4. avgust ove godine. Ova workshop radionica nudi dvije nastave koje će se usredotočiti na praktično korištenje teorije muzike, intonacije i modalnog repertoara analize i tumačenja svjetski poznatih turskih majstora iz branše.

Predavači ovih exluzivnih workshopova koji će se dogoditi u Sarajevu ovog ljeta su eminentni turski vokalni solist Omer Erdoğdular, jedan od prvih majstorskih učitelja koji se bazirao na podučavanje iz oblasti turske klasične muzičke baštine u inozemstvu. On će podučavati nastavu s naglaskom na makam, repertoar, improvizaciju i tehnike ukrašavanja, prvenstveno za instrument nay, iako su svi instrumenti dobrodošli.

Također, jedan od predavača je i Ahmet Erdoğdular, jedan od vodećih vokalni solista sa ulogom u očuvanju klasičnog pjevanja turske muzičke tradicije. On će obratiti pažnju na repertoar, ritam i improvizaciju.

Ahmet Erdoğdular je počeo učiti muziku u ranoj dobi sa svojim ocem, te nastavio muzički razvoj uz vodstvo poznatog muzičara Niyazi Sayın. Diplomirao je na Državnom konzervatoriju Tehničkog univerziteta u Istanbulu gdje je završio magisterij turske klasične muzike pod vodstvom profesora Alaeddina Yavaşça. Specijalizirao je tursku gazelsku (improvizacijsku) tehniku. Ahmet je studirao makam i improvizacijske tehnike s Niyazi Sayınom, Necdet Yaşarom i Kani Karacom i nastupao s njima u Turskoj i širom svijeta. Od velikih majstora Ahmet je naučio načine na koje se poezija usklađuje s muzikom, te je također proučavao i izvodio sufi muzički repertoar. Također, Ahmet je učestvovao na raznim festivalima u Europi, Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama koji izvode i osmanske klasične i sufijske muzike. Nastupao je naathan i ayinhan u “Svetom susretu”, dokumentarcu kojeg je tursko ministarstvo kulture predstavilo UNESCO-u za proglašenje 2007. godine kao godina Ruma.
Radio je na turskom radiju kao solist, snimio niz serijala muzičkih programa za različite televizijske tvrtke, dvije godine bio gost solist na Ansamblu državne turske klasične muzike, a često se pojavljuje u TV programima turske televizije. Bio je gostujući naučnik na Univerzitetu Columbia i Gradskom univerzitetu u New Yorku, Odjel za etnomuzikologiju postdiplomskog centra.

Ömer Erdoğdular počeo je studirati muziku dok je još bio dijete. Rođen je u Konyi 1949. godine, a odrastao je u Istanbulu, u početku uči o od svog oca. Godine 1965. počeo je studirati s Ümit Gürelmanom, a uskoro počeo poučavati Niyazi Sayın, koji je trajao dugi niz godina. Osim muzike, studirao je tursku književnost i historiju s nekim od najistaknutijih intelektualaca, koji se smatraju mostom između osmanske i turske intelektualne tradicije.

U narednih dvije decenije učestvovao je u mnogim radio i TV programima, koncertima i umjetničkim suradnjama u razdoblju kada je nova, a turska klasična muzika općenito, počela ponovno otkrivati ​​u Turskoj.

Bio je dio instrumentalne grupe Bosphorus, prvog turskog ansambla koji je posjetio Grčku i započeo kulturnu suradnju dviju zemalja. Ömer Erdoğdular nastavio je svoje kulturno veleposlanstvo kao jedan od prvih majstorskih učitelja podučavanja turske klasične muzike u inozemstvu. U Turskoj je bio jedini učitelj koji je redovno poučavao više od dvadeset godina, privlačeći studente iz cijele Turske i svijeta.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seven + sixteen =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>